5 Temmuz
2013 CUMA
|
Resmî Gazete
|
Sayı : 28698
|
YÖNETMELİK
|
||
Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım
ve Hayvancılık Bakanlığından:
HİJYEN
EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ
BÖLÜM
Amaç,
Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; gıda üretim ve
perakende iş yerlerinde, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli
suları üreten iş yerlerinde ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu
temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanlara yönelik hijyen
eğitimi programlarının planlanmasına, eğitimlerin verilmesine, iş yeri
sahibinin, işletenlerin ve çalışanların bu konudaki sorumluluklarına, bu iş
yerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının
belirlenmesine ve bu hastalıkların iyileşme hâlinin tespitine ilişkin usul ve
esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik aşağıda belirtilen iş
kollarını kapsar:
a) Gıda üretim ve perakende iş yerleri.
b) İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli
suların üretimini yapan iş yerleri.
c) Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve
pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler.
ç) Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler.
d) Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi
uygun görülen diğer iş kolları.
(2) Bu Yönetmelik, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı
Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamındaki iş
yerlerinde çalışan kişiler için mecburi olan gıda hijyeni eğitim konularını
kapsamaz.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 24/4/1930 tarihli ve 1593
sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 127 nci maddesine dayanılarak
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlıklar: Gıda, Tarım ve Hayvancılık,
İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarını,
b) Belge: Hijyen eğitimlerini alan kişilere Genel
Müdürlüğe bağlı öğretim kurumlarınca verilen kurs bitirme belgesini,
c) Eğitim: Halk sağlığının korunması amacıyla, her
iş koluna uygun olarak verilecek hijyen eğitimini,
ç) Genel Müdürlük: Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu
Öğrenme Genel Müdürlüğünü,
d) Hijyen: Her iş kolunun özelliğine göre çalışanın
kendisinin ve halkın sağlığını tehlikeye sokmayacak biçimde hizmet vermesini
sağlamak amacıyla yapılacak uygulamaların ve alınan temizlik önlemlerinin
bütününü,
e) Komisyon: Eğitimleri planlamak üzere Genel
Müdürlük bünyesinde oluşturulan komisyonu,
f) Perakende iş yerleri: Ana dağıtım merkezleri,
hazır yemek hizmeti, iş yeri ve kurum yemekhaneleri, restoranlar ve diğer
benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler, dükkânlar, toptan satış yerleri,
süpermarket dağıtım merkezleri dâhil olmak üzere son tüketiciye satış ve
dağıtım noktasında gıdanın işlenmesi, muameleye tabi tutulması veya
depolanması ve benzeri hizmetlerin verildiği iş yerlerini
ifade eder.
İKİNCİ
BÖLÜM
Belge
Verilmesi, Hijyen Eğitimi, Komisyon Kurulması ve Eğitimlerin Planlanması
Belge alan kişilerin çalıştırılması
MADDE 5 – (1) Bu Yönetmeliğin kapsadığı iş yerlerinde,
Genel Müdürlük tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler
çalıştırılamaz. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen
eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede
sorumludur. Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de
bu eğitimi almaya mecburdur.
Eğitimlerin veriliş şekli
MADDE 6 – (1) Eğitimler, Genel Müdürlüğe bağlı öğretim
kurumları tarafından verilir. İş yeri sahipleri ve işletenleri, komisyonca
belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bu eğitimleri çalışanlarına kendi
imkânlarıyla da verebilir.
(2) Genel Müdürlük, iş kollarının özelliğine göre
komisyonca belirlenen eğitim içeriklerinin eğitim formatına uygun olarak ülke
genelinde verilmesini sağlar. Eğitimler sekiz saatten az olamaz.
(3) Genel Müdürlüğe bağlı öğretim kurumlarınca, katılımcılara
eğitim sonunda e-yaygın sistemi üzerinde kurs bitirme belgesi verilir.
Belgeler, kişi hizmet verdiği sürece geçerli kabul edilir.
(4) Genel Müdürlük, eğitim ile ilgili yapacağı
masrafları karşılamak üzere eğitime katılanlardan ücret talep edebilir.
Kurslarda, uygulama yapılması gerekir ise uygulama sırasında kullanılabilecek
şahsi malzemeler katılımcılar tarafından tedarik edilir.
Komisyon kurulması, komisyonun çalışma usul ve
esasları
MADDE 7 – (1) Genel Müdürlük bünyesinde, eğitimlerin
planlanması için iş kollarının gruplandırmasını yapmak, iş kollarının
yapısına uygun olarak eğitimleri planlamak ve iş kollarının durumuna göre
eğitim içeriğini belirlemek üzere bir komisyon kurulur.
(2) Komisyon, Genel Müdürlük tarafından
görevlendirilen bir üyenin başkanlığında aşağıdaki üyelerden oluşur:
a) Bakanlıklarca görevlendirilecek birer üye.
b) Sağlık Bakanlığınca belirlenecek bir tıbbi
mikrobiyoloji uzmanı, bir enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji
uzmanı, bir halk sağlığı uzmanı, bir deri ve zührevi hastalıkları uzmanı.
c) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca
belirlenecek bir veteriner hekim ve bir gıda mühendisi/ziraat mühendisi (gıda
veya süt bölümü mezunu).
ç) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye
Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonundan birer temsilci.
(3) Komisyon, iş kollarının gruplandırmasını yaparak
iş koluna göre eğitim konularını ve sürelerini; eğitimlerin, iş yeri
sahiplerince veya işletenlerince verilmesi durumunda ise eğitimlere ve
belgelendirme işlemlerine ait usul ve esasları belirler.
(4) Komisyon yılda en az bir kez toplanır. Kararlar,
salt çoğunlukla alınır.
(5) Komisyonun sekretarya hizmetleri Genel
Müdürlükçe yürütülür.
Eğitim konuları
MADDE 8 – (1) Eğitimlerin içerikleri, hijyen ilkelerine
uyulmaması sebebiyle halk sağlığı açısından risk oluşturduğu bilinen
virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarların ve diğer enfeksiyon
etkenlerinin genel özelliklerini, bulaşma yollarını, hangi iş kolunda nasıl
bulaşmalar olabileceğini veya halk sağlığının nasıl tehdit göreceğini,
hastalık belirtilerini ve korunma yollarını ihtiva edecek şekilde komisyonca
belirlenir.
(2) Eğitimlerin içeriğinde, iş kolunun özelliğine
göre hijyen ve temizlik ilkeleri ile komisyonca bilgi verilmesinde fayda
görülen başka etkenler ve konular da yer alır.
ÜÇÜNCÜ
BÖLÜM
Çeşitli ve
Son Hükümler
Çalışmaya engel teşkil eden hastalıklar
MADDE 9 – (1) Aşağıda belirtilen hastalıkları bulunanlar
iyileşme hâlini/bulaştırıcılığın olmadığını raporla belgeleyene kadar bu
Yönetmelik kapsamındaki iş yerlerinde çalışamaz ve çalıştırılamazlar:
a) Gıda ile taşınabilen bir hastalığı olan veya bu
hastalığın taşıyıcısı durumundaki kişiler ile ishali bulunanlar.
b) Vücudun görünür kısımlarında açık/enfekte yara,
deri enfeksiyonu ve benzeri halkta tiksintiye yol açabilecek deri lezyonları
bulunanlar; cüzzam, frengi ve verem hastalığına yakalananlar.
c) 30/5/2007 tarihli ve 26537 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Bulaşıcı Hastalıklar Sürveyans ve Kontrol Esasları Yönetmeliğinde
yer alan, hijyen ilkelerine uyulmadığı durumlarda halk sağlığı açısından
problem oluşturabilecek hastalığı bulunanlar.
(2) Çalışanlar, hastalıkları konusunda işverene
bilgi vermekle yükümlüdür.
İyileşme hâlinin belirlenmesi
MADDE 10 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında bulunan iş
yerlerinde çalışmaya engel hastalığı bulunanlar, hastalıklarının
iyileştiğini/bulaştırıcılığın olmadığını gösteren tabip/uzman tabip raporunu
ibraz etmeleri durumunda çalışabilir veya çalıştırılabilirler.
Denetim ve müeyyideler
MADDE 11 – (1) Her iş kolunun izin, onay, kayıt,
ruhsatlandırma ve benzeri hizmetlerini yürüten Bakanlık veya mahalli idare,
bu Yönetmelikte belirtilen iş yerlerinin, 5 inci, 9 uncu ve 10 uncu
maddelerde belirtilen yükümlülükleri yerine getirip getirmediğini denetler.
Bu maddelerde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında, durumu
bu maddelere uygun bulunmayan çalışanların her biri ayrı ayrı aykırılıklar
olarak değerlendirilir ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesine
göre işlem yapılır.
Eğitim hazırlık süreci
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında bulunan iş
yerlerinin sahipleri ve işletenleri, Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonraki
bir yıl içinde çalışanlarının Yönetmelikte belirtilen eğitimleri almalarını
sağlar.
Yürürlük
MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe
girer.
Yürütme
MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve
Hayvancılık, İçişleri ve Sağlık Bakanları yürütür.
|
5 Temmuz 2013 Cuma
Hijyen Eğitimi Yönetmeliği
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder